Nieuws

23 dingen die u nog niet wist over Isuzu

isuzu-d-max-akoya

Isuzu viert dit jaar zijn 100e verjaardag. De hoogste tijd dus om eens wat meer te weten te komen over dit prachtige merk!

Honderd jaar ervaring, niet veel automerken kunnen daarmee uitpakken. Hoewel Isuzu zich door de loop der jaren is gaan specialiseren in het bouwen van uitstekende dieselmotoren, vrachtwagens en pick-ups kan de Japanse constructeur terugblikken op een rijke en gevarieerde geschiedenis. Een geschiedenis waarin ook veel personenwagens voorbij kwamen.

Wij zette 23 weetjes, met de bijbehorende jaartallen voor u op een rijtje:

1916
Twee Japanse bedrijven (Tokyo Ishikawajima Shipbuilding and Engineering en Tokyo Gas and Electric Industrial) tekenen een samenwerkingsakkoord met als doel auto’s te gaan produceren.

1922
De eerste in Japan gebouwde personenwagen, de Wolseley A-9 is klaar.

1934
Een tweede model, een personenwagen gebouwd in opdracht van het ministerie van Handel en Industrie, wordt gelanceerd en luister naar de naam ISUZU, verwijzend naar de Isuzu-rivier in het ISE Shrine gebied van Japan. Dit is dus de eigenlijke orgie van de naam van het merk.

1945
Na de tweede wereldoorlog was er in Europa veel vraag naar commerciële voertuigen en trucks om allerlei materialen en voedsel te transporteren. Voor Isuzu zouden trucks dan ook een belangrijke rol gaan spelen in de wederopbouw van het merk. Daar is ook de passie ontstaan van Isuzu, voor de bedrijfswagensector.

1949
Samen met de allereerste export van wagens naar Japan, wordt een nieuw bedrijf opgericht: “Isuzu Motors Limited”. Tot op vandaag werd de naam van het bedrijf niet meer gewijzigd.

1950
Als gevolg van de groeiende vraag naar voertuigen na de Tweede Wereldoorlog, ontwikkelt Isuzu de eerste Japanse V8 dieselmotor, de DA80.

1953
Isuzu mag ook een pionier worden genoemd met betrekking tot de ontwikkeling van personenwagens. De Hillman, wordt in 1953 gelanceerd, gevolgd door de Bellel in 1961 en Bellet in 1963.

1961
De Bellel ziet het levenslicht. Ook ontwikkelt Isuzu dit jaar Japans eerste dieselmotor voor personenwagens. De DL201 kreeg meteen de Technological Award, uitgereikt door de Japan Society of Mechanical Engineers.

1963
De Bellet wordt gelanceerd. Er volgt ook een GT-versie, die als bijnaam Belle-G krijgt.

1966
De eerste zogenaamde Medium Duty Truck, de TY, wordt gelanceerd.

1968
Isuzu lanceert de eerste Coupé personenwagen. Niemand minder dan Giugiaro ontwerpt de sportief gelijnde 117 Coupé.

1971
In het licht van een verdere expansie en meer mogelijkheden op groei in markten buiten Japan, tekent Isuzu een samenwerkingsakkoord met GM.

1972
De samenwerking met GM resulteert in de meest succesvolle 1 ton Pick Up in de USA: de Chevrolet LUV (Isuzu Faster). Dit is een 1-ton pick-up op basis van de Isuzu Florian personenwagen.

1974
De Gemini, de eerste wagen die samen met GM werd ontwikkeld, wordt gelanceerd.

1977
Ten gevolge van de oliecrisis ontwikkelt Isuzu zuiniger dieselmotoren. In 1977 wordt de Florian gelanceerd, mét dieselmotor.

1979 
De Gemini krijgt nu ook een diesel onder de kap.

1981
Een tweede model, de Piazza Coupé, opnieuw getekend door grootmeester Giugaro, wordt gelanceerd. Ook nieuw in het gamma is de Rodeo Bighorn, de eerste compacte 4WD terreinwagen van het merk. Ook lanceert Isuzu in 1981 de direct ingespoten dieselmotor voor trucks. En het was Isuzu die de eerste elektronische sturing van een dieselmotor ontwikkelde. Tegelijk introduceert men QOS als wereldpremière. QOS staat voor Ultra Quick on Start, waarbij niet langer een voorgloeitijd nodig is om de motor te starten. Een primeur.

1985
Isuzu lanceert de FF Gemini, ondersteund door een opmerkelijke TV-spot waarbij de capriolen van de stuntrijder erg gesmaakt worden.

1994
Isuzu lanceert de eerste Heavy Duty Giga Truck.

1996
Isuzu commercialiseert haar eerste bus, de Gala.

2000
De 20 miljoenste motor wordt geproduceerd.

2002
Isuzu lanceert de Rodeo / D-Max pick-up, waarmee meteen een trend wordt gezet. Isuzu zal zich namelijk door de loop der jaren verder specialiseren in pick-ups.

2013
Isuzu lanceert de MU-X, een SUV voor 7 inzittenden op basis van de D-Max.

Na de lancering van de Isuzu MU-X is dit voertuig ook in Suriname een groot succes! Zou u graag de trotse eigenaar zijn van de prachtige Isuzu MU-X of de iconische Isuzu D-Max? Bekijk dan snel onze Isuzu actie!